Trilulilu Video-Sharing Romanesc

|

Magazinul Tau Online www.liveMAG.ro






Biris a co-fondat Trilulilu in ianuarie 2007, site-ul de video-sharing cu cea mai mare priza la public in Romania.

Sergiu Biris e un manager care stie sa-si respecte vacantele, care a vrut de la inceput sa fie propriul sef si care considera ca Trilulilu.ro are mult potential.



Sergiu Biris se autoproclama pe site-ul personal “crocodilu-sef”. A urmat Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca - sectia Management, pentru ca nu ii place sa aiba sefi si a vrut sa invete sa isi conduca singur afacerea.



Managerul a lucrat ca web designer freelancer inca din liceu.



Notoriu: E profitabil sa administrezi un site de videosharing?

Sergiu Biris: E nevoie de timp ca un site de video sharing sa ajunga sa fie profitabil. Cheltuielile initiale sunt destul de mari si nici cheltuielile lunare nu sunt de ignorat. Depinde de asemenea cum alegi si cum doresti sa monetizezi site-ul. In cazul nostru, da, Trilulilu este un proiect profitabil.



N: De ce am pune filmulete pe un site romanesc si nu pe unul cunoscut, precum Youtube?

S.B: Site-urile de sharing au la baza comunitatile in jurul carora sunt create, fapt pentru care este nevoie de site-uri localizate. Pana si YouTube a realizat asta lansand site-ul in variante locale in cateva tari.



Un site romanesc, cum este Trilulilu, iti ofera o deschidere catre utilizatori romani care cu siguranta au mai multe in comun cu tine decat 99% din utilizatorii YouTube. Deci pana la urma este vorba mai mult de formarea unei comunitati in jurul continutului postat decat de o platforma tehnica de upload a video-urilor.



N: Cat a durat sa demarati aceasta afacere, si ce suma ati investit?

S.B: Am lucrat la partea tehnica aproximativ doua luni si jumatate insa aceasta perioada dinainte de lansare a fost doar o parte mica din ceea ce a urmat dupa lansare si anume: imbunatatiri, optimizari sau adaugari de functii noi. Suma initiala investita a fost de aproximativ 30.000 Euro.
Biris a co-fondat Trilulilu in ianuarie 2007, site-ul de video-sharing cu cea mai mare priza la public in Romania.

N: Vi s-a intamplat sa aveti probleme cu copyright-ul? S.B: Nu am avut probleme majore si incercam pe cat posibil sa ne facem utilizatorii constienti de ceea ce inseamna drepturile de autor si incalcarea acestora.



Ni se cere din cand in cand sa inlaturam anumite fisiere, insa suntem priviti in acelasi timp ca un canal media care promoveaza continutul si nu il distribuie. Nu exista optiune de download, fapt care nu permite ca fisierele sa poata fi copiate de catre utilizatori si sa fie in acest fel transmise ilegal pe Internet.



N: Aveti si continut propriu, show-urile voastre sau tot diferite concursuri, filmari.. Care este mesajul acestui gen de activitate?

S.B: Dorim sa stimulam cat mai mult creativitatea si crearea de continut original, lucruri foarte importante pentru un site de acest fel. De multe ori motivam utilizatorii sa creeze astfel de continut prin organizarea de concursuri cu premii pentru cele mai creative idei.



N: Care e raportul - vizitatori/creatori de continut? S.B: Creatorii de continut sunt intr-o proportie mult mai mica fata de cei care viziteaza site-ul, insa procentul lor incepe sa creasca de la o luna la alta.



N: Ati fost ofertati de Neogen, dar ati refuzat. Considerati ca aveti potential sa va vindeti mai bine pe viitor?



S.B: Am refuzat Neogen in primul rand pentru ca nu era timpul pentru o vanzare a site-ului. Eram abia de putin timp lansati si am considerat ca ne-am indeplinit prea putine dintre obiectivele initiale ca sa putem sa ne gandim la o vanzare.



Credem in continuare ca a fost cea mai buna decizie pe care o puteam lua. Da, Trilulilu are cu siguranta un potential mult mai mare si cu siguranta efortul va merita.
Biris a co-fondat Trilulilu in ianuarie 2007, site-ul de video-sharing cu cea mai mare priza la public in Romania.

N: Care sunt principalele puncte forte fata de site-uri similare de videosharing, de la noi sau din afara?

S.B: Cred ca brand-ul Trilulilu si spiritul viu si prietenesc promovat de acesta este in sine un avantaj comparativ cu restul site-urilor.



Avem o comunitate puternica formata din utilizatori care pun multa pasiune in ceea ce fac si se identifica in permanenta cu ceea ce noi promovam. De asemenea, spre deosebire de alte site-uri pe care le-am urmarit, Trilulilu este mai rapid si foarte usor de folosit de catre utilizatorii romani.



N: Ati ajuns in faza in care investiti mai multi bani decat scoateti? Daca nu, in cat timp credeti ca o sa atingeti si acest punct?

S.B: Suntem in faza aceasta si cred ca vom fi o vreme de acum incolo. In momentul de fata banii pe care ii facem sunt reinvestiti deoarece proiectul are nevoie de ei ca sa se dezvolte. A scoate bani din Trilulilu ar insemna sa ii incetinim cresterea, fapt care ar afecta proiectul pe termen mediu si lung.



N: Ce proiecte dezvoltati in acest moment?

S.B: Momentan dezvoltam mai multe proiecte. In principal aducem noi functionalitati pe site si lucram la imbunatatirea felului in care utilizatorii interactioneaza sau folosesc site-ul.



N: Cum v-ati selectionat echipa cu care lucrati?

S.B: Lucrez cu aceasta echipa de cativa ani si am realizat si alte proiecte web, deci avem experienta in a lucra impreuna pe solutii complexe. Cred ca am avut parte de cea mai buna echipa posibila pentru Trilulilu.
Biris a co-fondat Trilulilu in ianuarie 2007, site-ul de video-sharing cu cea mai mare priza la public in Romania.

N: Vi se schimba optica asupra vietii in calitate de manager?

S.B: Cred ca ajungi sa analizezi toate lucrurile mai in detaliu si sa iei decizii mai calculate.



N: Mai e loc si de vacanta?

S.B: Cu siguranta. Vacantele sunt vacante. Oricine are nevoie de putina relaxare din cand in cand.



N: A devenit Trilulilu un brand in online-ul romanes? S.B: Da, Trilulilu este un brand. Poate nu e unul foarte puternic deocamdata, insa avand in vedere ca are doar 6 luni “de viata”, eu zic ca are timp sa devina un brand important in .ro .



Test “blitz”:



Mergeti la teatru sau la film? Ambele.



Preferati mancare traditionala sau fastfood? Mancare traditionala



Locul ideal pentru o vacanta de vis: o insula cat mai izolata de lume sau una din marile metropole? Insula.



Purtati haine de brand sau nu are importanta de la ce firma sunt cumparate? Nu are importanta, atata timp cat ma fac sa ma simt bine.



Muzica lautareasca romaneasca sau muzica clasica? Ambele. Depinde de starea mea de spirit.

Articol de: Ruxandra Grecu
Data: 14/08/2007 copyright notoriu.ro

0 comentarii: