Revolutie in telefonie: schimbi operatorul, pastrezi numarul

|


Posibilitatea mutarii de la un furnizor de telefonie la altul, cu tot cu numar, va ascuti competitia in piata autohtona.



Pana in toamna acestui an, toate companiile de telefonie din Romania vor trebui sa fie pregatite pentru a permite portabilitatea numerelor de telefon, adica sa le ofere abonatilor posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon, mobil sau fix daca isi schimba furnizorul de servicii de telefonie.

Cu alte cuvinte, daca nu iti mai convin serviciile oferite de operatorul de telefonie la care esti abonat, iti iei numarul de telefon si pleci in „parohia” altuia. Avantajul clientilor va fi acela ca vor putea sa aleaga operatorul cu cea mai convenabila oferta comerciala sau pe cel preferat, pastrandu-si in acelasi timp vechiul numar de telefon.

Portarea numarului (n.r. - mutarea la alt operator de telefonie) se va face la cererea abonatului, in momentul in care acesta renunta la un furnizor de servicii de telefonie destinate publicului - numit furnizor „donor”, si doreste sa semneze un contract cu un altul - furnizorul „acceptor”.

Numarul abonatului poate fi transferat in reteaua furnizorului acceptor prin intermediul unei baze de date centralizate la care au acces ambii operatori. Tarifele percepute abonatilor care solicita mutarea numerelor vor fi stabilite de noii lor operatori (acceptori). In alte state membre ale Uniunii Europene, aceasta procedura dureaza numai cateva zile.

Mutarea numerelor de telefon fix va fi permisa initial numai in interiorul aceluiasi judet Astfel, un abonat al unui furnizor de servicii de telefonie fixa, care decide sa se aboneze la alt furnizor, isi va putea pastra numarul numai daca nu isi schimba judetul de resedinta. Pe de alta parte, mutarea numerelor de telefonie fixa la un operator de telefonie mobila nu va fi posibila.

Cand o persoana suna la un numar care a fost mutat in alta retea va primi un semnal sonor sau un mesaj vocal care o va avertiza ca numarul respectiv este in alta retea. Aceasta avertizare ii protejeaza pe cei care suna de plata unor tarife mai mari decat cele la care se asteapta.

Cadrul legal este aproape gata

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a emis la finele anului trecut „Decizia privind adoptarea conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor”. Aceasta decizie, impreuna cu Decizia privind implementarea portabilitatii numerelor, din aprilie 2006, creeaza cadrul in care se va desfasura procesul.

„ANRCTI a transmis catre Monitorul Oficial pentru publicare si decizia privind conditiile tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor. In termen de noua luni de la data adoptarii conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor, furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului au obligatia de a oferi abonatilor lor, la cerere, portabilitatea numerelor de telefon. Acest lucru inseamna ca, cel mai tarziu in cursul trimestrului trei al anului 2008, toti utilizatorii serviciilor de telefonie din Romania vor putea beneficia de serviciul de portare a numarului de telefon”, ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

In cazul Romaniei, intentia este aceea de aliniere a conditiilor oferite de operatorii locali la cele din UE, care considera portabilitatea numerelor un instrument de crestere a competitiei si este obligatorie in toate statele membre.
Evenimentul Zilei

1 comentarii:

Anonim spunea...

Cea mai originala idee ar fii sa se pastreze numarul initial si sa se schimbe doar prefix-ul care indica reteaua...
Pentru ca un utilizator sa stie pe ce retea suna! ex. 0722 - Vodafone si 0745 - Orange
Zic asta pentru ca atunci cand suni pe cineva sa stii pe ce retea suni :D