Isteria iPhone a ajuns si in Romania

|



La o simpla cautare pe Google, gasesti si la noi noul gadget, la pretul de 300 - 600 de euro, desi el nu a fost lansat oficial.

Inca de cand Apple a anuntat aparitia noului iPhone, ne-am asteptat la o isterie in randul fanilor produselor Apple, dar si al celor care vor sa-si etaleze statutul financiar printr-un telefon inedit.

Isteria este binemeritata, pentru ca aparatul cu un singur buton, dar cu un touchscreen imens contine o gama larga de aplicatii regasite in cea mai noua versiune a sistemului de operare Mac OS X. Este, in acelasi timp, un telefon revolutionar si un iPod Widescreen cu multe alte posibilitati si solutii de satisfacere a cerintelor fiecaruia.

Ca si-au luat strainii nu ne-a prea interesat. Asteptam sa vedem ce se intampla la noi, mai ales dupa ce a fost anuntat ca s-au facut deja liste cu persoanele care doresc sa-si achizitioneze un iPhone. Dar cum, sa astepte romanii pana ajunge oficial telefonul in Romania? Nu se poate asa ceva.

Si, surpriza! La numai o cautare pe Google, gasesti zeci de iPhone-uri de vanzare, care mai de care, nou noute sau second-hand. Nici preturile nu sunt rele sau, ma rog, sunt de toate felurile, din ce scrie pe site-uri. Intre 300 si 600 de euro. Dar, si exista un mare dar, Apple s-a prins ca sunt vandute mult prea multe telefoane pe sub mana, asa ca au schimbat modalitatea de decodare si poti folosi telefonul respectiv numai pe post de aparat foto sau iPod, sau ce vreti voi si se gaseste in el, numai ca telefon nu. Drept pentru care “baietii” l-au cam retras de pe piata, pana pun mana pe noul soft.

Dupa “upgrade-ul softului” a aparut o noua “cartela miraculoasa” ce permite decodarea aparatului. Cartela asta costa insa 100 de euro, pe langa pretul iPhone-ului. Si uite asa, telefonul ajunge sa coste in jur de 700 de euro.

Pe piata nord-americana, pretul unui iPhone este intre 500 si 600 de dolari, iar majoritatea telefoanelor aduse in Romania si vandute pe sub mana sunt din Statele Unite.

Unul dintre primele scandaluri legate de noul gadget in Romania a fost cel privind solicitarile Apple, care le cere site-urilor ce contin denumirea iPhone ori bani ori schimbarea denumirii produsului. Primul care trecut prin asa ceva a fost site-ul “MyiPhone”, care si-a schimbat numele in “MyiTablet”.

Primul scandal oficial legat de vanzarea iPhone-urilor in Romania este cel dintre Integrated Romanian Information Systems si Arobs, o firma din Cluj. In acest caz, Apple sustine ca este ilegal ca aceasta firma sa vanda, pentru 600 de euro, iPhone decodat, pentru a functiona in orice retea locala din Romania. "Suntem prima companie care importa direct din SUA telefonul mobil. Nu il luam direct de la Apple, ci de la un furnizor care le are deja decodate", a declarat Sergiu Gansca, director de vanzari la Arobs, potrivit DailyBusiness .

Oficialii Integrated Romanian Information Systems au declarat ca decodarea telefonului este ilegala si ca ei sunt singurii distribuitori autorizati ai produselor Apple in Romania. Astfel s-a ajuns ca Apple sa produca o serie de telefoane dotate cu un software special, cu protectie la decodare.

Articol de: Maria Brumariu
Notoriu

0 comentarii: